Kecelaruan Perkataan

No comments:
Blogger yang baik ialah blogger yang mampu olah semua yang dirasakan dalam bentuk ayat yang mudah difahami oleh semua peringkat umur yang membacanya . Tapi maaf , Faie bukan dalam golongan itu . Sedangkan dalam perbualan biasa , Faie susah nak terjemahkan semua yang Faie rasa , apa yang Faie fikir into proper words . Mungkin sebab tu , ramai orang salah faham , dan mungkin terasa hati bila dengar words that came out from my silly mouth .

Perkara biasalah kalau orang salah faham dengan kita sebab selalu jugak kita salah faham dengan orang . *mohon readers faham ayat ini* Satu dua tiga empat lima dan enam kali mungkin kita  boleh bertolak ansur , tapi kalau lebih daripada itu ? Well , hati manusia mana yang sesabar itu . Mungkin ada , tapi bukan orang yang Faie kenal (termasuklah diri sendiri) .

Sejauh mana kita boleh membuka minda seluasnya untuk berfikir ? Berfikir tentang keadaan sekeliling yang telah , sedang dan mungkin bakal berlaku akibat tindak - tanduk kita hari ini . Well semua orang mampu berfikir , tapi untuk mencari jalan keluar , tidak semua berkebolehan .


Sebab itu lah kita perlukan orang sekeliling .
Yang boleh kita percaya . Yang boleh menyimpan rahsia . Yang memaham rasa . Yang boleh berinteraksi sama .
Kadang - kadang pemikiran kita taksama dengan pemikiran orang lain . Tak semua yang kita fikirkan betul , pada hemat orang lain sama seperti itu . Tapi , masih wujudkah orang yang ingin memperbetulkan kita ? Yes , they do exist -.-


Aku ingin berubah !

1 comment:
Perubahan memang perlu untuk semua orang lebih - lebih lagi perubahan ke arah kebaikan . Tak semua orang boleh berubah dengan drastik dan usaha untuk mengekalkannya dan tak semua orang mampu tanam azam untuk berubah tanpa sokongan orang lain .


Aku ingin berubah !
Ini azam aku , ini tekad aku .
Takkan mungkin batu yang kau lontarkan ,
tahi yang kau lemparkan ,
mampu menghalang langkah yang aku aturkan .

Andai malas yang menjadi punca ,
andai hiburan buat aku alpa ,
jauhkan aku dari anasir semua ,
tetapkan hati aku yang ibarat kaca ,
terhempas sekali retak selamanya ,
agar terus berpijak di bumi yang nyata ,
berpegang pada asas prinsip yang sama ,
AKU PERLU BERUBAH !

Mungkin saja aku yang terlalu leka,
masalah dunia yang aku cipta ,
persahabatan yang kian binasa ,
bermasam muka ,
berpaling muka ,
berdiam , sepi tanpa bahasa ,
ingin aku lupakan sementara . . . .

Aku hanyut dalam dunia ini ,
bermain dengan perasaan sendiri ,
fikiran untuk belajar tiada lagi ,
fikiran untuk berdiskusi terbang tinggi ,
fikiran untuk ulang kaji tinggal mimpi ,
akhirnya bantal dan dinding jadi peneman diri .

Semua itu tidak aku pinta ,
datangnya cuma seketika ,
tapi mampu membawa kesan ibarat bertapa ,
aku tiada daya melawan segala ,
mungkin aku lemah ,
mungkin aku lemah . .

Aku harus bangun dan berdepan realiti ,
fakta duniawi yang kekal abadi ,
masalah takkan selesai jika aku terus berlari ,
berlari tanpa tujuan yang pasti ,
Aku harus bangkit dari mimpi ,
kejar matlamat yang hakiki ,
InsyaAllah 10A ingin aku genggami ,
AKU PERLU BERUBAH !

" kalau aku rindu kau , aku just mengadu kat Allah je "

The 10 Best Lyric Lines From Pink’s “Just Give Me A Reason”

2 comments:
Hai bloggers :) Maaflah since awal cuti sekolah hari tu dah pasang niat nak update blog , tapi maklumlah dah banyak sangat benda Faie nak tabahkan hati tempuh semua tu then terpaksa letak hal - hal blogging ketepi buat sementara . 

Hah ! Kali ni Faie nak share something yang mungkin bloggers taktahu pasal lagu " Just Give Me A Reason " yang jadi top list lagu - lagu favourite most of Malaysians sekarang ni . 


10. “You’ve been havin’ real bad dreams oh oh / You used to lie so close to me oh oh”

Getting started with this line sung by Ruess, it shows how the couple in the song is having deep relationship issues because she no longer seeks comfort in him. :’(

9. “There’s nothing more than empty sheets / Between our love”

We love this metaphor because it shows how simple their problems really are: it’s just empty space between them, and they need to come together to fill it up.

8. “Oh we had everything / Yeah but this is happenin’”

These lines come from Pink in the background when Ruess is singing his verse, which showcases the vulnerable side this song strongly has. It sets the mood of the song so well.

7. “You’re holding it in / You’re pouring a drink”

Who hasn’t been in a relationship where they’re afraid to bring up what’s bothering them? We don’t all hide it with drinks, per say, but it’s so common to mask what you’re feeling when you’re with somebody. Say what’s on your mind!

6. “Oh tear ducts and rust / I’ll fix it for us / We’re collecting dust / But our love’s enough”

A sweet reminder that sometimes, love goes through rough patches and can rust and collect dust, but it’s strong enough to recover.

5. “Your head is running wild again / My dear we still have everythin’ / And it’s all in your mind”

This is a great statement to remember when your thoughts are going out of control about your relationship: sometimes, the problems are all in your head!

4. “It’s in the stars / It’s been written in the scars on our hearts”

We swoon when we hear these lines because how often do you hear about love being written in the stars? It’s an extremely rare kind of relationship these two have, and with all of the scars of the fights they’ve been through still remaining, it’s a reminder that they’ve been through thick and thin.

3. “I let you see the parts of me / That weren’t all that pretty”

These lyrics are so fragile and truly reveal how it feels to really trust somebody when you fall in love with them. They see all your flaws, and it’s a scary feeling.

2. “Right from the start, you were a thief / You stole my heart, and I your willing victim”

It’s funny how the phrase “steal your heart” can sound so menacing, but in reality, you are letting the person take your heart away from you. We’re all willing victims in the game of love!

1. “Just a second we’re not broken just bent / And we can learn to love again”

We think the words “not broken just bent” are genius: it can take a lot to bend a person, but to break one is nearly impossible. It’s a great statement that is important to remember when you’re not only feeling broken-hearted, but just upset in general: you’re not broken, just bent!

First Giveaway by Nurin Aireen & Ieyra Ghani

2 comments:

klik banner untuk join

Assalamualaikum. Akhirnya tercapai jugak hasrat nak buat first GA tapi bukan sorang sorang tau. GA ni berpartner. Terima kasih tak terhingga kepada para sponsor yang sudi sponsor GA first kami ni. Hehe okay dah, malas nak berintro panjang panjang karang merapu ke bab lain. Dengan lafaz bismillah, kami merasmikan GA ni. Nak join GA first kiteorang? Klik banner kat atas. Hadiah-hadiah menarik menanti anda!




 Buku A Doctor In The House Tun Mahathir Biography bernilai RM100
 Buku Islamik
 Bling bling stylish necklace
 Keychain Cameron Highland
 Owl Keychain Felt
 Keychain Little Domo
 Novel The Wedding Breaker 
 Bookmark Tribal
 Shawl/Tudung bawal
 Bookmark doodle
 Bunny fridge magnet
 Shiseido mask
 Sebanyak RM 135 topup ditawarkan untuk para pemenang!


    Klik sini untuk tengok gambaran hadiah dan pembahagiannya! =)





  Jangan risau, pemilihan pemenang adalah 100% menggunakan pak cik random.org. Biar   
  adil untuk semua.


SESIAPA YANG TIDAK MENGIKUT SYARAT, AKAN DIBATALKAN PENYERTAANNYA JADI TOLONG JUJUR!


Kami mencari seramai 54 orang pemenang!! Jom meriahkan GA pertama kami! Mana tahu rezeki anda kali ni! Goodluck