Mara Ke Belakang, Berundur Ke Hadapan

No comments:
" Aku belum bersedia berada di depan "

' Tapi kenapa ? '

" Mungkin sebab aku belum bersedia untuk berada bersama kelompok yang depan "

' Tapi kenapa ? '

" Aku rasa aku belum setaraf dengan kelompok depan "

' Tapi kenapa ? '

" Tak tahu . . . "

" Jangan pernah takut untuk berada di hadapan selagi ada Allah . Jangan pernah takut untuk berada bersama di belakang selagi ada Allah . Jangan pernah takut untuk berjaya dan gagal "

بِسْمِ اللهِ تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ لَا حَوْلَ وَلَاقُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ

“Dengan nama Allah, aku serahkan semuanya kepada Allah, sebab tiada daya dan upaya kecuali atas pertolonganNya”

Kecelaruan Perkataan

No comments:
Blogger yang baik ialah blogger yang mampu olah semua yang dirasakan dalam bentuk ayat yang mudah difahami oleh semua peringkat umur yang membacanya . Tapi maaf , Faie bukan dalam golongan itu . Sedangkan dalam perbualan biasa , Faie susah nak terjemahkan semua yang Faie rasa , apa yang Faie fikir into proper words . Mungkin sebab tu , ramai orang salah faham , dan mungkin terasa hati bila dengar words that came out from my silly mouth .

Perkara biasalah kalau orang salah faham dengan kita sebab selalu jugak kita salah faham dengan orang . *mohon readers faham ayat ini* Satu dua tiga empat lima dan enam kali mungkin kita  boleh bertolak ansur , tapi kalau lebih daripada itu ? Well , hati manusia mana yang sesabar itu . Mungkin ada , tapi bukan orang yang Faie kenal (termasuklah diri sendiri) .

Sejauh mana kita boleh membuka minda seluasnya untuk berfikir ? Berfikir tentang keadaan sekeliling yang telah , sedang dan mungkin bakal berlaku akibat tindak - tanduk kita hari ini . Well semua orang mampu berfikir , tapi untuk mencari jalan keluar , tidak semua berkebolehan .


Sebab itu lah kita perlukan orang sekeliling .
Yang boleh kita percaya . Yang boleh menyimpan rahsia . Yang memaham rasa . Yang boleh berinteraksi sama .
Kadang - kadang pemikiran kita taksama dengan pemikiran orang lain . Tak semua yang kita fikirkan betul , pada hemat orang lain sama seperti itu . Tapi , masih wujudkah orang yang ingin memperbetulkan kita ? Yes , they do exist -.-


Aku ingin berubah !

1 comment:
Perubahan memang perlu untuk semua orang lebih - lebih lagi perubahan ke arah kebaikan . Tak semua orang boleh berubah dengan drastik dan usaha untuk mengekalkannya dan tak semua orang mampu tanam azam untuk berubah tanpa sokongan orang lain .


Aku ingin berubah !
Ini azam aku , ini tekad aku .
Takkan mungkin batu yang kau lontarkan ,
tahi yang kau lemparkan ,
mampu menghalang langkah yang aku aturkan .

Andai malas yang menjadi punca ,
andai hiburan buat aku alpa ,
jauhkan aku dari anasir semua ,
tetapkan hati aku yang ibarat kaca ,
terhempas sekali retak selamanya ,
agar terus berpijak di bumi yang nyata ,
berpegang pada asas prinsip yang sama ,
AKU PERLU BERUBAH !

Mungkin saja aku yang terlalu leka,
masalah dunia yang aku cipta ,
persahabatan yang kian binasa ,
bermasam muka ,
berpaling muka ,
berdiam , sepi tanpa bahasa ,
ingin aku lupakan sementara . . . .

Aku hanyut dalam dunia ini ,
bermain dengan perasaan sendiri ,
fikiran untuk belajar tiada lagi ,
fikiran untuk berdiskusi terbang tinggi ,
fikiran untuk ulang kaji tinggal mimpi ,
akhirnya bantal dan dinding jadi peneman diri .

Semua itu tidak aku pinta ,
datangnya cuma seketika ,
tapi mampu membawa kesan ibarat bertapa ,
aku tiada daya melawan segala ,
mungkin aku lemah ,
mungkin aku lemah . .

Aku harus bangun dan berdepan realiti ,
fakta duniawi yang kekal abadi ,
masalah takkan selesai jika aku terus berlari ,
berlari tanpa tujuan yang pasti ,
Aku harus bangkit dari mimpi ,
kejar matlamat yang hakiki ,
InsyaAllah 10A ingin aku genggami ,
AKU PERLU BERUBAH !

" kalau aku rindu kau , aku just mengadu kat Allah je "

The 10 Best Lyric Lines From Pink’s “Just Give Me A Reason”

2 comments:
Hai bloggers :) Maaflah since awal cuti sekolah hari tu dah pasang niat nak update blog , tapi maklumlah dah banyak sangat benda Faie nak tabahkan hati tempuh semua tu then terpaksa letak hal - hal blogging ketepi buat sementara . 

Hah ! Kali ni Faie nak share something yang mungkin bloggers taktahu pasal lagu " Just Give Me A Reason " yang jadi top list lagu - lagu favourite most of Malaysians sekarang ni . 


10. “You’ve been havin’ real bad dreams oh oh / You used to lie so close to me oh oh”

Getting started with this line sung by Ruess, it shows how the couple in the song is having deep relationship issues because she no longer seeks comfort in him. :’(

9. “There’s nothing more than empty sheets / Between our love”

We love this metaphor because it shows how simple their problems really are: it’s just empty space between them, and they need to come together to fill it up.

8. “Oh we had everything / Yeah but this is happenin’”

These lines come from Pink in the background when Ruess is singing his verse, which showcases the vulnerable side this song strongly has. It sets the mood of the song so well.

7. “You’re holding it in / You’re pouring a drink”

Who hasn’t been in a relationship where they’re afraid to bring up what’s bothering them? We don’t all hide it with drinks, per say, but it’s so common to mask what you’re feeling when you’re with somebody. Say what’s on your mind!

6. “Oh tear ducts and rust / I’ll fix it for us / We’re collecting dust / But our love’s enough”

A sweet reminder that sometimes, love goes through rough patches and can rust and collect dust, but it’s strong enough to recover.

5. “Your head is running wild again / My dear we still have everythin’ / And it’s all in your mind”

This is a great statement to remember when your thoughts are going out of control about your relationship: sometimes, the problems are all in your head!

4. “It’s in the stars / It’s been written in the scars on our hearts”

We swoon when we hear these lines because how often do you hear about love being written in the stars? It’s an extremely rare kind of relationship these two have, and with all of the scars of the fights they’ve been through still remaining, it’s a reminder that they’ve been through thick and thin.

3. “I let you see the parts of me / That weren’t all that pretty”

These lyrics are so fragile and truly reveal how it feels to really trust somebody when you fall in love with them. They see all your flaws, and it’s a scary feeling.

2. “Right from the start, you were a thief / You stole my heart, and I your willing victim”

It’s funny how the phrase “steal your heart” can sound so menacing, but in reality, you are letting the person take your heart away from you. We’re all willing victims in the game of love!

1. “Just a second we’re not broken just bent / And we can learn to love again”

We think the words “not broken just bent” are genius: it can take a lot to bend a person, but to break one is nearly impossible. It’s a great statement that is important to remember when you’re not only feeling broken-hearted, but just upset in general: you’re not broken, just bent!

First Giveaway by Nurin Aireen & Ieyra Ghani

2 comments:

klik banner untuk join

Assalamualaikum. Akhirnya tercapai jugak hasrat nak buat first GA tapi bukan sorang sorang tau. GA ni berpartner. Terima kasih tak terhingga kepada para sponsor yang sudi sponsor GA first kami ni. Hehe okay dah, malas nak berintro panjang panjang karang merapu ke bab lain. Dengan lafaz bismillah, kami merasmikan GA ni. Nak join GA first kiteorang? Klik banner kat atas. Hadiah-hadiah menarik menanti anda!




 Buku A Doctor In The House Tun Mahathir Biography bernilai RM100
 Buku Islamik
 Bling bling stylish necklace
 Keychain Cameron Highland
 Owl Keychain Felt
 Keychain Little Domo
 Novel The Wedding Breaker 
 Bookmark Tribal
 Shawl/Tudung bawal
 Bookmark doodle
 Bunny fridge magnet
 Shiseido mask
 Sebanyak RM 135 topup ditawarkan untuk para pemenang!


    Klik sini untuk tengok gambaran hadiah dan pembahagiannya! =)





  Jangan risau, pemilihan pemenang adalah 100% menggunakan pak cik random.org. Biar   
  adil untuk semua.


SESIAPA YANG TIDAK MENGIKUT SYARAT, AKAN DIBATALKAN PENYERTAANNYA JADI TOLONG JUJUR!


Kami mencari seramai 54 orang pemenang!! Jom meriahkan GA pertama kami! Mana tahu rezeki anda kali ni! Goodluck 

Selamat Hari Guru : Blogger juga seorang guru !

2 comments:
Selamat Hari Guru untuk semua !
Setiap 16 Mei simbolik untuk kita , especially a student raikan jasa dan pengorbanan semua guru yang pernah or takpernah ajar kita kan ? As long as beneath the name of a teacher , Hari Guru lah hari kita buat depa rasa gembira tanpa fikir nak tanda kerja sekolah kita or maybe berhenti kejap darpada berfikir cara nak tingkatkan prestasi semasa . Well , it's so cliche ~

Guru bukan cuma di sekolah .
Guru ada di mana - mana dan mungkin tanpa sedar , awak , yes awak yang tengah baca entry ni juga seorang guru !
Macam mana seorang blogger sepenuh masa / part timer boleh jadi guru ? " Betulke ni ? Takpayah mohon IPG or diploma pendidikan ke ? " Eh kecik hati para guru kat luar sana tu , maaf lah ye .
Guru atau cikgu ni biasa didefinisikan sebagai PENDIDIK ataupun PEMBIMBING .
Tapi selalunya , orang yang memberi ilmu kita akan anggap sebagai guru kan ?
So kalau bloggers tulis satu enrty atau beribu entry , berkongsi ilmu dengan para pembaca bukankah itu juga bagaikan seorang pendidik . Ada juga sebilangan guru yang menjadi blogger separuh masa . Ini satu usaha untuk mendekatkan figura seorang guru dengan anak murid di luar batasan sekolah sendiri . Kelas dan nota ekstra yang para guru kongsikan di blog masing - masing amat saya hargai , well siapa yang takpernah cari bahan untuk kerja kursus di Internet ? Ataupun cari contoh karangan atau jawapan KOMSAS ? Hahahaha saya pernah buat , ' jujur sangat '

Pendidik untuk pendidikan formal sahaja ?
Maaf , anda silap besar . Dalam proses kehidupan seharian , semua orang akan mengalami proses pembelajaran dan pengajaran tidak formal . Seorang ibu juga seorang guru ! Pada awal usia infansi , para ibu sememangnya memberi pembelajaran awal kepada permata hatinya . ABC dan 123 lazimnya diajarkan seawal mungkin . Bukankah itu tugas seorang pendidik ? Pembelajaran tidak terhad untuk itu sahaja . Para ibu juga mengajarkan anak mereka cara untuk bercakap , atau lebih tepat cara menyebut sebuatan awalan yang mudah seperti ' mama ' dan ' papa ' . Banyak lagi contoh pembelajaran tidak formal yang diajarkan oleh guru yang tidak formal .
Contoh :

  • Ibu mengajarkan anak cara menggunakan sudu dan garfu
  • Kawan yang tanpa sedar emngajar kita untuk menilai baik buruk mereka
  • Tukang kebun sekolah yang menyedarkan kita supaya menjaga tanaman mereka
  • Makcik cleaner yang susah payah cuci lantai untuk cari makan demi keluarga
  • Kakak yang mengajar cara lilit pashmina agar tidak serabai
Itu semua pun dikira sebagai proses PnP .
Ilmu tidak ditimba melalui angin dan air . Malah ilmu juga tidak timbul tanpa digali . SELAMAT HARI GURU 2013 ikhlas dari blogger Nur Faie dari blog Kapten Mimpi ~ SALAM .

K E K A S I H

No comments:

To those bakal suami / suami out there , daripada korang prang preng prang preng goreng gitar buatkan lagu untuk bakal isteri / isteri korang but usaha korang hampir gagal , baik mahirkan diri dengan lagu ni :  Kekasih by Devotees . Memang nasyid , tapi dia ada makna yang mendalam kalau korang hayati betul - betul .

Kasih
Telah terbina sebuah mahligai
Menjadi tanda agungnya cinta kita
Kasih
Telah kubinakan sebuah istana
Menjadi tanda cinta sejati

Mekar menghiasi taman kasih kita
Dan diiringi haruman firdausi
Dikaulah permaisuri di hati suami
Penyejuk mata penenang di hati

Tapi angin yang mendatang
Bagaikan badai yang melanda
Kau pergi dulu tanpa menungguku
Kerna takdir kurelakan jua

Kekasih
Akan kupahatkan doaku
Di dalam lena dan jua jagaku
Kekasih
Akan kusirami pusaramu
Dengan cinta sejati

Oh andai takdir
Kita bersama lagi
Kuingin hidup bahagia bersamamu

Saya Rindu Syamie Saya

2 comments:
Saya rindu kawan saya .
Nama dia Nurul Syafawani Bte Ami Ludin . Saya panggil dia Syamie .
Saya satu kelas dengan dia since tingkatan satu sampailah tingkatan tiga .
Time tingkatan satu , dia masuk TIGS bulan 7 and dia sangat pendiam . 
Kerjanya asyik baca novel inggeris yangg tebal yaa amat tu .
So saya tak berbual langsung dengan dia . . . 
Sampailah naik tingkatan 2 , kita naik kelas then duduk dalam kelas yang sama .
Awak memang pandai and deserve masuk kelas pertama .
Saya yang suam - suam kuku ni rasa kelas pertama tu macam neraka .
Tapi saya pelik awak still dapat no rendah - rendah .
Awak pernah kata dengan saya , awak suka study bila betul - betul awak nak study .
Awak macam takde kawan , pergi mana - mana pun sorang - sorang .
So saya selalu temankan awak , cerita benda - benda merepek dengan awak .
Sebab saya tahu awak boleh jadi kawan yang  baik .
Walaupun awak ni macam lelaki , tapi saya tetap anggap awak macam girl biasa .
Awak protective , saya rasa selamat bila dengan awak .
Saya ingat lagi masa awak tarik tangan saya bila terjumpa kucing , saya kan seram dengan kucing .
Masa awak tolak saya dari terjatuh dalam longkang kecil tu pun masih saya ingat sampai sekarang .
Em lagi satu masa awak berlari belikan air mineral bila tengok saya sibuk menahan pedas . . Saya hargai semua tu .
Apakala tingkatan 3 saya terpaksa turun kelas sebab keputusan saya teruk sangat . And saya taksangka awak pun turun kelas .
Kita 3 Marikh , awak ingat lagi ?
Kita duduk sebelah - menyebelah , belakang sekali , tepi tingkap dan tepi pintu belakang . . .
Saya still tak berubah , saya tetap macam yang awak kenal time tingkatan 2 .
Saya still talkative , suka cakap benda yang pelik - pelik and menyanyi sambil bajet suara sedap . Tapi lagu melayu je lah yang saya pandai .
Saya memang lemah Mathematics compared dengan awak , tapi saya takpernah nak faham bila awak ajar saya .
Sampailah satu tahap saya rasa give up dengan diri sendiri . . . But awak sabar layan karenah saya .
Banyak memori pasal awak yang saya ingat .
Ingat tak time awak tegur " Eh Faie kau makan plastik ? " bila saya tergigit plastik bungkus makanan tu ?
Then masa konon - kononnya kita nak buat persembahan Hari Guru , LOL sangat time tu .
Saya tengah bosan and ternyanyi lagu Aku Skandal , awak cakap " Comel laa suara kau , sedap dengar . " But when saya tanya apa , apa kata " Eh mana ada kau cakap pape , aku senyap laa dari tadi " .
Awak kadang - kadang comel jugak .
Satu hari saya upload gambar dekat FB and esoknya awak kata saya comel sambil tutup muka . Kelakar jugak masa tu .
Em tapi awak lebih rapat dengan jiran depan kita yang dua orang tu . Em yelah saya taktahu awak semua tengah bual pasal apa . Saya memang tak kisah sangat pasal tu .
Masa tu jugak saya mula rapat dengan Aina + Ain Johan , Eyla and Aien .
Diorang yang sedarkan saya tentang satu hal ni :
Tak semua kawan boleh jadi sahabat ~
Awak start abaikan saya , awak tak berbual sangat dengan saya . 
Ingat tak masa buat magazine untuk NiE tu ? Memang kita in a team but awak dengan dia dan dia yang buat kan ? Sikit pun awak taknak bincang dengan saya .
Pernah saya tanya apa salah saya dekat awak , and awak just diam and terus baca buku . Yes saya macam orang bodoh masa tu .
Sekejap - sekejap saye lepak dengan Eyla semua sebab diorang yang ajak , better lah dari awak yang anggap saya macam angin lalu .
But still saya malas nak fikir negatif , saya tetap Faie yang pernah awak kenal since Form 1 Neptune dulu .
Saya akui saya tak sepandai awak , dalam kelas saya tetap dapat no bawah - bawah sampai guru kelas sendiri pun pandang saya sebelah mata je .
Sampailah masa percubaan PMR , saya buktikan dekat SEMUA ORANG yang pandang saya macam tembok , alhamdulillah saya dapat 7A1B . B saya Kemahiran Hidup , itu pun lagi satu markah nak A .
Tapi awak dapat 8A , tahniah yea ?
Masa tu baru cikgu nak berbual sikit - sikit dengan saya , ambil perhatian pasal saya . Em awak ingat tak saya selalu sakit and minta balik rumah time tu ? Saya rindu masa awak angkatkan beg saya pergi pejabat .
Em masa tu awak start tegur saya , tanya if saya ada masalah dengan Maths saya .
Time tu saya rasa macam nak belasah awak taww ! Tapi saya sabarkan hati .
Sejak tu sampai lah habis PMR awak tak tegur saya langsung . 
But satu hal yang awak kena tahu , sampai sekarang saya rindu awak .
Naik tingkatan 4 , awak dapat tawaran pergi SASEM . Saya tak dapat sebab saya tak mohon :)
Lepas awak pergi sana , saya nampak awak macam dah lupa kawan - kawan lama awak , kawan satu asrama time dekat TIGS . 
Awak aktif dekat sana , baguslah . At least awak tak terlalu pendiam macam dekat TIGS dulu .
Kadang - kadang bila sesuatu jadi kat saya , saya teringat dekat awak . Bila saya tergigit plastik , mesti saya ingat awak .
Bila saya nyanyi lagu Aku Skandal or lagu Jar of Hearts , mesti saya teringatkan awak .

Em walau apa pun yang awak buat , saya as kawan yang pernah rapat dengan awak , doakan yang terbaik untuk awak ^ ^

Enam Semeja -.-

No comments:
4 Zuhrah 2012
Kita ( Faie Fatin Jeejie Awadah Umi Noot ) ditempatkan dalam satu kelas yang sama tanpa dirancang .
Semuanya bermula apabila petempatan kelas mengikut elektif yang dipilih , Zuhrah : LK dan ICT .
Pada mulanya masing - masing rasa kekok untuk menegur satu sama lain , kecuali Awadah + Jeejie dan Umi + Noot yang memang dah berkawan sejak tahun - tahun yang lepas .
Fatin duduk sebelah aku since Fariha pindah SBP .
Aku memang rasa kekok sangat - sangat sebab the only kawan yang aku betul - betul kenal dalam kelas tu cuma Aina Johan . ---> Ni cerita time form 3 .
Mula - mula tegur - tegur Jeejie sebab dia AJK BM , sorry to say but time tu aku rasa macam korang - korang semua macam taknak kawan dengan aku .
But aku try to have a little conversation dengan korang even though aku rasa kekok sangat - sangat .
Kita baru kenal , and as for Fatin , Jeejie , Awadah and Umi aku baru kenal since kita satu kelas , kalau tak memang aku takkan tahu korang wujud dekat TIGS .
And tanpa sedar , KITA jadi rapat . . . Gelak sakan sama - sama . . . . Buat kecoh dalam kelas sama - sama . . . . Nyanyi sama - sama . . . . Party sendiri - sendiri dalam kelas sama - sama . . . . And kadang - kadang buat nakal pun sama - sama . . 
Benda yang paling aku ingat time party . Aku sponsor air gas . Jeejie bawak jug kecil untuk isi ais , Umi Noot bantai beli ais dekat kantin . . Time tu budak lain tengok paiseyh je tapi kita buat takfaham . 
Lepas tu ada ais lebih kita buat main baling - baling , kejar sini - sana . . . .
Seronok sangat time tu . Takde nak fikir pasal SPM sangat . Kita masih boleh gelak sakan time gagal AddMath sama - sama , memang gila time tu .
Lagi - lagi masa hari last sekolah 2012 , Jeejie sponsor pizza , , aku Coke macam biasa , , Fatin bawak ice cream and Umi / Noot bawak jambu . Memang kerjanya makan jelah !
Tapi tiba - tiba ada spotcheck , memang potong mood .

 


5 Zuhrah 2013
Kita dah tak lagi ber - enam .
Awadah terpaksa tukar kelas ke Waruna .
Dah try cakap dekat cikgu supaya selitkan Awadah balik dekat Zuhrah but cikgu - cikgu semua tak bagi .
Lama - lama kitorang have to terima yang Awadah takkan dapat masuk Zuhrah lagi and be with us .
And KITA dah takdapat nak duduk " 3 depan 3 belakang " lagi to form EnamSemeja .
Jeejie terpisah dekat depan and the rest four of us still satu row but aku duduk paling kiri dan terasa sangat terpinggir .
Sorry kalau aku buat korang tersinggung dengan the rest of this entry =='

Aku taktahu since bila aku ada perasaan macam ni .
Mungkin aku yang dah berubah ataupun korang yang berubah . . .
The moment bila korang cerita something yang memang aku clueless , , I asked " korang cerita ape ni ? " and korang jawab something like " takde papelah :) " .
Aku rasa macam , what a friend used for ?
At first aku memang taknak sembunyikan ape - ape dari korang but bila benda ni jadi aku dah mula berfikir , " Tak semua aku boleh cerita dekat korang . . Aku tak boleh cerita too detail . . . "
And now aku cerita dekat Awadah sebab aku rasa dia the only one yang neutral buat masa sekarang .
As your friend , aku minta maaf . .
Ada masa tiba - tiba aku pergi dekat tempat orang lain , apa sebab ? Sebab aku taktahu nak borak apa dengan korang . Im really clueless .
Sampai satu tahap aku terfikir " Korang tak perlukan aku " . Sorry sebab aku yang kuat touching .
Sekarang ni korang ada yang busy , tak selalu ada dalam kelas . .
Lagi aku nak buat apa dengan the rest of US ?
Aku pun mungkin ada buat something that might seem irritated , right ?
Aku jenis yang terima kalau orang tegur . So , tegur aku kalau aku salah kay , KAWAN ?

Dari kiri : Fatin , Faie , Umi , Jeejie , Noot and Awadah .

1st Giveaway By Izah & Ecah

14 comments:
------------ INI STICKY POST , SILA SCROLL KE BAWAH UNTUK ENTRY BARU ----------

* klik untuk join ! *

Alhamdulillah , setelah berhari - hari - hari menunggu , akhirnya GA kakak Iza dan Aisyah mula berlangsung hari ini ! FYI ( for your information ) , Faie jadi salah sorang sponsor , walaupun hadiah tak se'daebak' sponsor lain , tapi Faie rasa nak sangat sumbang sesuatu untuk GA ni ~ 

Jomlah join ramai - ramai , dan jangan lupa top referral pun dapat hadiah menarik ! Kakak - kakak empunya GA mencari 45 orang pemenang ! Diulangi , 45 orang pemenang . Well , tertanya - tanya apa hadiah yang bakal awak , awak dan awak yang baca entry ni dapat kalau bertuah ? jom terjah entry ini : Senarai hadiah ^ ^

SIGH

1 comment:
There are so many ' whys ' in my life , especially when they come to my personal life and thoughts .
  • My friends can conversate in excellent English but I can't .
  • My friends can achieve a wonderful flying colours result in the same exam that I sat .
  • My friends can get positions in all field she joined but I'm not .
  • My friends can put on mostly any kind of clothes and look gorgeous on her but not suitable on me .
  • My friends can be a good leader in a team .
  • My friends have a good memory to memorise facts when learning . . .
  • My friends can conversate well in all topics she started .
  • My friends can handle a good , smooth conversation with strangers .
  • My friends can socialize excellently and at the same time being excel in studies .
  • My friends can lead a better ambience of life with her charisma .
  • My friends can dream for something that she determined to achieve .
  • My friends always have a good relationship with teachers .
  • My friends can . . . . Ughhh I can't list them !
But the point is , why I can't be like them ? Yeah it is true when people keep saying that " Just be yourself " . But at the same time , you have to idolise people around you in order to make yourself better . Am I right ?

Effort works when people do it ! Hm maybe there are too much sighing till I forget to force myself harder in studying or whatever I want . But have you heard bout ' Qada and Qadar ' . I do believe them ! Whatever it is , I'm sure my creator , Allah has his own way in loving me . As long as I still remember him and put him on the top list , InsyaAllah I'll always be on the right path .

Maybe I do have to learn a good social skill . Help me , someone ?
Sorry for my bad English --.--

Mini Giveaway : Brooch By Aini Zakaria

3 comments:

Assalamualaikum...

Hari ini saya nak lancarkan perang gerila..Ehh...tertiba..nak lancarkan Mini Giveaway : Brooch by Aini Zakaria. Nama pun mini kan jadi hadiahnya tidaklah terlalu besar.

Mini Giveaway : Brooch by Aini Zakaria


Syaratnya :
  1. Follow blog !Aini Zakaria, Add To Circle Google+ Nurul Aini dan Like Page !Aini Zakaria.
  2. Tulis satu entry bertajuk "Mini Giveaway : Brooch by Aini Zakaria"
  3. Copy dan Paste coding di bawah ini ke dalam entry anda kemudian klik Publish.
  4. Tinggalkan url/link penyertaan anda di ruang komen entry ini sahaja, di Cbox tidak diterima.
Mini Giveaway : Brooch by Aini Zakaria


Kredit kepada kak Mia|Mialiana.com.


Hadiah :

Sepasang bow brooch untuk 15 orang Pemenang. Harga bow brooch ini bernilai RM2.50-RM3.00 setiap satu tau..hehe.. Jadi setiap pemenang dapat 2 pasang bow brooch. 
Pemilihan pemenang adalah berdasarkan cabutan.
Tarikh Tutup:  01/05/2013


Jomlah memeriahkan Mini Giveaway : Brooch by Aini Zakaria ini ye. Tak kira blogger lelaki mahupun perempuan. Semua boleh join. Boleh bagi pada adik perempuan ke? kan. ^____^

Segmen: Iyraa Cariyno Mencari Follower

4 comments:

Craft Crumb Shop 1st Giveaway ~

No comments:
~ klik untuk join ~

Contest Header Saya Paling MELETOP! BY : Anis

4 comments:

Mini - Mini Giveaway By NabilaMedan

No comments:

" Saya mau review blog korang. "

No comments:
Tekan banner untuk join sama --.--

MINI GIVEAWAY

1 comment:
Dear Kak Aimi , Faie dah ikut semua syarat - syarat yang akak tetapkan ^ ^

Segmen Bloglist 2013

1 comment:
 ~ Click banner untuk join sekaki ~
Mangsa tag : Dik Ninies (SK)

Maera Ismail Giveaway 2013

No comments:

Dengan 5 syarat mudah + bertuah , anda mampu memenangi satu daripada 5 hadiah yang disediakan ! Apalagi , mari ajak ramai - ramai bloggers untuk join sama GA ni :D

Sebenarnya Saya Isteri Dia Episode 3

No comments:
Siapa tengok SSID Episod 3 tadi ? Apa komen korang ?
Sebelum tu Faie nak warning , entry ni mungkin mengandungi statement yang buatkan korang rasa nak kutuk Faie .
Watak Firash , Farish and Syaf tu memang tak jadi masalah . Memang superb diorang berlakon . Lagi - lagi Kak Tiz . Comel sangat bila tengok dia bertudung macam tu , sumpah comel !
To peminat SSID ( macam Faie ) , jom nilai watak - watak dalam drama ni .

Ibu Firash
Dari episod mula - mula lagi Faie dah perasan macam ada yang tak kena dengan cara pelakon ni bawa watak emak orang . Memang pelik and cara dia berpakaian kat rumah , well tersangat lah macam nak pergi dinner or event mana - mana .

Kawan Syaf
TERLEBIH GEDIK . Ya Allah , dalam novel memang gedik . Hahahaha tapi bila dah dilakonkan watak tu rasa menyampah laa pulak . Nampak orang handsome dekat warung terus lambai - lambai macam tu . Euuuwww !

Kawan - kawan Firash
Mungkin terlalu ikut skrip sampai ada ' silence moment ' dalam satu - satu scene SSID . But so far , as pelakon yang nama baru nak naik , diorang just nice ^ ^

But bila borak - borak dengan member pasal SSID ni , diorang dok cakap scene dalam satu eps , boleh dikira dengan jari mana yang best . Mula - mula Faie tak percaya , but bila Faie betul - betul hayati all the scenes in it , FAIE SETUJU ! Kadang - kadang ada satu scene tu yang ingatkan ada benda penting , kira macam memoriable . . . .
Contoh : Scene time Firash dengan member hidang makanan atas meja , then diorang just having a small talk then the scene ended just like that . . . . . . . .

Mega Topup Giveaway

3 comments:


!Assalamualaikum!
Bismillahirahmanirahim..pada hari ini .blog Nabila Biela dan Aisyah Humaira' merasmikan Mega Topup Giveaway. Nama pun topup giveaway, konfemlah hadiah pun semuanya topup. Sebanyak70 hadiah topup yang bernilai RM5 keatas yang menanti anda! Sebelum tu jom tengok syarat-syarat segmen kali ni:

SYARAT-SYARAT

1) Follow dan like FB pages para sponsor
2) COPY PASTE ENTRY NI dan backlink kan banner di atas ke blog Nabila Biela atau Aisyah Humaira'*salah satu sahaja* #PASTIKAN LINK SEMUA HIDUP
3) Letak link entry tersebut di komen entry Aisyah Humaira' SAHAJA
4) Tamat pada 13/4/3013*seminggu sahaja*

FOLLOW SPONSOR dan FOLLOW G+

Nabila Biela Aisyah Humaira' 1 Aku Penghibur Fieyna Girang 1 Natrah Adnan Tauke Mykedai 1 Sharia Nadirah Fizz Graphic 1 syazlina saad

FOLLOW G+


LIKE FB SPONSOR


SENARAI HADIAH

10 ORANG TOP REFFRAL
RM30 X 1
RM10 X 9
60 ORANG RANDOM
RM10 X 8
RM5 X 52
SEMUA SEKALI RM460 UNTUK 70 ORANG PEMENANG!!

SEGMEN INI DITAJA OLEH:

Mega topup giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Biela dan Aisyah Humaira' dan disponsor oleh  Aisyah Humaira'Hafizzy AzizFuh dot MyPingje dot orgAku PenghiburCikgu HailmiFieyna Girang, Natrah Adnan, Tauke Mykedai , Sharia NadirahNur Alja, Cik Yaya, Mohd Nasir, Ibnuismail Ismail, Arol MubinAien HermionieSare Says dan Nurul Firzanah, nabilah ahmad, shazlina saad, sheila eiman, cik hawa, shaila, Cik amabee, dhia akma,shakirah rosli, heirizaliana yana, cik honney , asma' sah, aliya, dan dysha sahhir.

p/s: Entry ni wajib di copy paste oleh para peserta dan para sponsor boleh join sekali=)

Doodle Segment by Munirah MN

4 comments:

Wahai sekalian anak kapal Kapten Mimpi , aku seru kalian untuk turut serta dalam segment ini ! Sesiapa yang ingkar akan dipancung dengan cangkuk besi . Eh ? Dah macam James Hook dalam cerita Peter Pan 2003 - Tengoklah ! Cerita tu best sangat ! 

See , outta topic . 
To akak Munirah :
  • warna tudung : #8CFFF8
  • warna baju : #5AEDC6
  • warna tali pinggang : #EDC65A
  • warna skirt : #ed5a81
  • warna kasut  : #323232
  • warna handbag : #EDC65A

Alhamdulillah : rezeki awal bulan April

1 comment:
Alhamdulillah , untuk awal bulan April ni Faie dah menang :
Segmen Blog Review and Bloglist Bulan April
Rujuk : Dear Rosebud
Hoho entry yang Faie buat memang takda yang special , cuma penuhi syarat - syarat yang pihak empunya segmen tetapkan : Segmen Blog Review and Bloglist Bulan April
Banner blog ? Faie mana ada banner blog . . . Macam mana ni ? Hoho dengan hasil pertolongan pakcik Google yang selalu sabar maka terjumpa lah artikel ini : cara nak buat banner blog!!
Dan untuk itu Faie mempersembahkan banner blog yang super duper truper SIMPLE :




Ramaikan Follower ?

2 comments:
First of all , Faie nak minta maaf sangat - sangat to bloggers yang dah follow blog ni but Faie tak re-follow . Maaf sangat - sangat , Faie takcukup masa sangat nak buat semua tu buat masa ni . Well , as a student , especially SPM - sitters , tahun ni memang agak busy dengan macam  macam : aktiviti sekolah , kelas tambahan luar plus dekat sekolah and masalah terbesar ---> HOMEWORK !

Bukan nak marah or nak tersinggungkan hati sesiapa but , kalau boleh awak semua yang nak follow blog ni ;
Sila tinggalkan link di shoutbox dan mention untuk re-follow
Faie bukannya apa , tapi kadang - kadang Faie tak boleh nak track blog korang . Kan lagi mudah kalau korang mention di shoutbox ? Emm memang laa leceh sebab kena taip nama and url blog korang satu - satu but cuba fikir kesan akan datang . LOL abaikan ayat . 


So , apa guna shoutbox kalau tidak dimanfaatkan ? 

" Psikologi Keluarga Bahagia "

2 comments:
Alhamdulillah , pagi tadi Faie and mum attended Sambutan Maulidur Rasul di Masjid Nurul Huda . Memang it was a quite late but sambutan mengingati Rasul Allah  banyak diadakan sebelum puasa Ramadhan . Tapi bukankah kita kena selalu mengingati Nabi Muhammad sallahu 'alaihi wassalam dengan pelbagai cara ? Contohnya , berselawat dan mengamalkan sunnahnya .


Selalunya ceramah Maulidur Rasul berkisarkan tentang sirah baginda , pengorbanan dan jasa baginda but this time , penceramah yang diundang khas dari UTM Skudai , Ustazah Noor Hadayah memilih untuk berkongsi tentang " Psikologi Keluarga Bahagia " .


Betulkan niat
" Semua perkara yang kita lakukan mestilah niat kerana Allah " . Beliau berpesan supaya kita betulkan semua niat kita yang selalu didorong oleh hawa nafsu dan bisikan syaitan dan ikhlaskan hati kerana Allah . Niat yang ikhlas kerana Allah akan membantu akal fikiran kita untuk berbuat perkara yang tidak menyimpang .
Minta Kepada Allah
" Allah suka sekiranya hambaNYA selalu minta - minta kepadaNYA " . Beliau berkongsi sedikit tentang permintaan beliau : nak kerja di Johor , beli rumah di Johor , kahwin di Johor and else . Alhamdulillah semua yang beliau minta Allah kabulkan sebab itulah permintaan yang sering beliau ulang - ulang minta kepada Allah . Beliau berpesan , jangan malu minta kepada Allah .

Matching and Mirroring
Menurut beliau dalam membina keluarga bahagia , kita kena wujudkan persamaan antara suami isteri . Well when hearing this slot , somehow I felt like err I am not suitable hearing this ' suami isteri ' stuff . Sebenarnya Faie macam malu - malu nak dengar slot ni sebab ehem ehem . . Keluarga bahagia wujud dalam rumah tangga yang diberkati Allah . Walaupun berbeza citarasa dan minat both of suami and isteri haruslah memahami dan cuba ' matching ' minat pasangan dengan minat kita . Barulah ada persefahaman antara suami isteri . Bila suami isteri rasa bahagia , barulah anak - anak turut rasa bahagia tersebut dan wujudlah keluarga bahagia .

Anchoring
" Pasakkan nilai - nilai murni kepada anak - anak sejak mereka kecil lagi kerana apa mereka hari ini ialah apa yang diajarkan kepada mereka berpuluh - puluh tahun yang lepas " . Maksudnya , sekiranya ibu mengajar anak mereka memberi salam dan al - Fatihah kepada ahlil Qubur sewaktu melintasi kawasan perkuburan , perbuatan tersebut akan terus anak amalkan 10 atau 20 tahun yang akan datang . Kalau hitam , hitamlah jadinya . 

Dalam pukul 12.15 ceramah beliau berakhir dan diakhiri dengan doa penutup dan doa makan ^ ^




Walau apa pun Faie puji bacaan berzanji dan Qasidah : Ya Hanana .


My First Time

No comments:
Dengan kaki yang lenguh serta mata yang mengantuk , Faie gagahkan juga jari - jemari untuk bekerja menaip entry yang sangat panas dan boleh menyebabkan usus ada menggeletar tanpa henti selama 0.01 saat .

Siang 26 Mac 2013 ,  Faie , sis Niena , my Abang and adik Faie yang first keluar hang out dekat Square One . Em budak Batu Pahat mesti tahu punya .

P E R I N G A T A N : Entry ini mungkin mengandungi gambar - gambar yang tidak sesuai untuk tatapan abang - abang dan kakak - kakak or even adik - adik yang rabun ( macam Faie ) .



Well , my big bro taksuka snapping pictures , so kami bertiga je laa yang snap pictures before our mum menjerit suruh cepat masuk kereta. Kitorang gerak nearly pukul 11 pagi and fortunately my mum takbising sebab lambat gerak . Actually my big bro tak ikut gerak dengan my mum , well orang lelaki kalau boleh semua nak buat sendiri so dia menunggang motorsikalnya ^ ^

Sampai - sampai je we've to wait for my big bro for minutes and then terus zupppp ke Perintis sebab abang dan kakak Faie nak tebus voucher yang telah disimpan beberapa minggu . . . Em let pictures tell the story .




Then we went booking tickets untuk movie : Jact The Giant Slayer . Sementara nak tunggu pukul 4.05 petang we go makan - makan laa ! As we entered the restaurant , argghhh Faie dah boleh bau sambal belacan dari pintu masuk . FYI Faie memang taksuka bau apa jenis sambal sebab Faie tak makan sambal sebab Faie taktahan pedas LOL -..- We ordered 2 plates of Nasi Ayam Penyet , plates of Sotong and Udang penyet served with the sambal belacan of course !


* tiada gambar makanan sebab semuanya telah selamat dimasukkan ke dalam perut masing - masing

Tengok jam and we still have hours before the movie started and we decided to test our vocals - LOL . Marilah kita berkaraoke di Square One , satu jam RM 12 and diorang dah takpakai sistem 1 lagu RM1 lagi dah . . . . Takkisahlaa as long as kitorang enjoyed the song much ! Suara Faie yang still tak baik lagi sebab demam batuk selesema hari tu pun automatically terus okay and sounded like normal . . . Pelik jugak .
*no pictures available

Tengok jam lagi sekali and ada lagi lebih kurang 20 minit and kitorang pergi arcade dekat sebelah pusat karaoke tadi . J U J U R Faie cakap , itulah My First Time Faie main dekat arcade sebab :
  • Faie selalu rasa tempat tu tak selamat.
  • Tempat tu biasa ramai lelaki Cina dan Melayu
  • Faie rasa pelik sebab takpandai main




Then WE WATCHED TO MOVIE ! Ceritanya pasal seorang lelaki ( Jack ) yang telah menerima beberapa kacang ajaib . .. Well macam cerita dongeng : Jack dengan Kacang Ajaib yang Faie dulu tengok dekat TV tuu ~ Btw , to those yang dah tengok , mesti akan fell in love with this character : Elmont ! Faie suka cara dia survive dalam apa jua situasi and cara dia lead the army facing the giants !


Hoho ~ I think that's all yang boleh Faie ceritakan . Erm Faie minta maaf sebab penggunaan dwibahasa yang melampau dan ekstrem dalam entry ni :)